Home   Teams   Devoc Mini’s   Niveau 5 – De aanval

Niveau 5 – De aanval

aanvalNadat je hebt leren opslaan, passen en het geven van een set-up, ga je leren smashen (hard aanvallen). Heel spannend! Wij leren je in zes stappen hoe je dat moet doen.

Stap1: inschatten. Je moet goed kijken naar de bal. De spelverdeler speelt deze bal naar je toe. Dit is de set-up. Het is heel belangrijk dat je goed inschat waar de bal gaat komen en dan het goede moment kiest om te starten met je aanloop.

Stap 2: aanloop. Bij de aanloop ligt het er aan hoe groot je bent en hoe ver je van het net staat voor hoeveel passen je precies nodig hebt. Zorg in ieder geval dat je één-na-laatste pas groot en snel is, waarna een kortere aansluitpas volgt en dan een sprong natuurlijk! Voor linkshandigen en rechthandigen is dit verschillend. De laatste twee stappen als je rechtshandig bent: rechts stap, links aansluiten, spring! Voor linkshandigen zijn de laatste twee stappen als volgt: links stap, rechts aansluiten, spring!

Stap 3: armen. Gebruik ook je armen om omhoog te komen. Hou ze achter je tot bij de één-na-laatste stap en zwaai ze omhoog op het moment dat je aansluit en gaat springen.

Stap 4: sprong. Beide armen gaan dan dus omhoog. Doe dan het volgende als je rechthandig bent: je linkerarm wijst naar de bal, je rechterarm gaat achtereenvolgens naar achteren (gebogen achter je hoofd), gestrekt en naar voren tot je de bal raakt. Draai ook je lichaam mee zodat je extra hard kan slaan!
En als je linkshandig bent doe je het precies andersom natuurlijk: je rechterarm wijst naar de bal, je linkerarm gaat achtereenvolgens naar achteren (gebogen achter je hoofd), gestrekt en naar voren tot je de bal raakt. Draai ook je lichaam mee zodat je extra hard kan slaan!

Stap 5: smash. Als je gestrekte arm net voorbij je hoofd is raak je de bal (als het goed is ;-). Hou hierbij je hand gespannen en zoveel mogelijk om de bal. Klap eventueel ook je pols, om meer op de bal te slaan en deze ook met topspin naar de grond te slaan. Daarna draait je schouder van de arm waarmee je sloeg van het net af, en zwaait je arm opzij langs het net.

Stap 6: landing. De smash is geweest, maar dan hang je nog even in de lucht! Dat is het moment om je voor te bereiden op je landing. Probeer te landen op twee voeten en buig bij het landen goed door je knieën om de klap van de landing op te vangen. Daarna ga je weer klaar staan. En helaas maak je niet altijd in één keer een punt als je smasht, dus moet je er na je landing weer voor zorgen dat je snel klaar staat voor de volgende volleybalactie. Als je al wat hoger speelt is dat meestal het blok.