Home   Teams   Devoc Mini’s   Niveau 1 – vangen

Niveau 1 – vangen

cool-moves-volleybalAls je tussen de 6 en 12 jaar bent, en je wilt beginnen met volleybal, dan kan je in Cool Moves Volley starten op niveau 1. Om te leren hoe je moet bewegen en hoe het spel gespeeld wordt, begin je met vangen en gooien over het net. Je hoeft dus nog niet moeilijk de bal op je vingers of armen te laten kaatsen, zoals de grotere volleyballers doen.

Stap 1 en 2: Hier begin je met vangen en gooien zoals je wilt. Het belangrijkste is dat de bal niet op de grond mag komen. Het maakt niet uit hoe: hoog of laag, met duiken of springen. Dat mag allemaal. Als je zorgt dat de bal niet op de grond valt, en de bal over het net en tussen de lijnen van tegenstander teruggooit, dan doe je het goed.

Stap 3: Nu gaat het wat sneller. Vangen en gooien moet in één beweging. Je hebt dus niet meer de tijd om na het vangen even rustig te kijken waar de tegenstander staat en de bal in het gat te gooien.

Stap 4 en 5: Nu wordt het al bijna echt volleybal. De bal moet gegooid en gevangen worden boven je hoofd. Je vangt de bal met gestrekte armen. Je handen zijn een kommetje half onder de bal, met je polsen achterover gebogen. Je ellebogen zijn naar buiten gedraaid, tot bijna naast je schouders. Vlak voor je vangt zie je als het goed is de bal precies door een driehoekje van je duimen en je wijsvingers. Je laat de bal zakken tot je voorhoofd en duwt de bal terug. Het helpt heel erg als je met je knieën doorveert en uitveert als je de bal gooit. Je kunt dan veel verder gooien!

Stap 6: Als je de laatste vang- en gooibeweging steeds sneller doet, wordt het vanzelf écht bovenhands. Dan laat je de bal op je vingertoppen veren. Hoe dat precies moet, zie je bij de set-up (niveau 4). En als je dít eenmaal kunt, mag je noooooit meer gooien en vangen. Tenminste niet als je op het volleybalveld staat!